Saatat haaveilla oman elämäsi suunnan muuttamisesta. Kuitenkin taloudelliset esteet näiden unelmiesi tiellä saattavat pelottaa tai tuntua täysin mahdottomilta voittaa. Vaikka haluaisitkin irti oravanpyörästä, on juuri oravanpyörä usein se, mikä pitää oman taloutesi pystyssä. Mikä siis eteen? Miten siis irtioton voi käytännössä toteuttaa, ellei pankkitililtä löydy miljoonan euron säästöjä? Lue seuraavaksi irtioton rahoittamisvinkkimme.
Vinkkejä irtioton rahoittamiseen
– Mieti voisitko yksinkertaistaa elämääsi – voisitko vaikkapa luopua mahdollisesta perheenne toisesta autosta, jotta sinulle jäisi rahaa elämäsi elämäntaparemonttia varten? Voisitko kenties lopettaa kaikki ylimääräiset lehti- ja kanavapakettitilaukset? Voisitko olla huolellisempi ruokaostosten suhteen? Voisitko säästää asumiskuluissa? Voisiko asuntolainaan saada lyhennysvapaan vuoden tai vuosia? Voisitko vähentää muuten kulutustasi? Ehkä voisit alkaa suosia minimalistista sisustusta ja vaatetusta ja karsia kaiken ylimääräisen pois – myydä kaiken ylimääräisen ja vältellä tämän jälkeen uusien tarpeettomien asioiden hankkimista? Kannattaa pohtia asioita monelta kantilta!
– Kierrättäminen auttaa monessakin asiassa säästämään rahaa – esimerkiksi lastenvaatteet voi sekä kierrättää käytön jälkeen että ostaa lasten käyttöön kirpputoreilta. Sama koskee esimerkiksi leluja ja monia kodintavaroita.
– Usein pieniltä paikkakunnilta voi löytää asunnon tai tontin huomattavasti edullisemmin kuin Helsingistä ja muualta pääkaupunkiseudulta tai muista isoista kaupungeista. Jos siis haluaisit muuttaa maalle, pidä silmäsi auki ja seuraa myynti-ilmoituksia ahkerasti! Jos olet käsistäsi näppärä, voit saada upean kohteen suhteellisen edullisesti remontoimalla vanhasta uutta. Esimerkiksi moni vanha koulu on muuttunut taitavissa käsissä hulppeaksi asuintaloksi. Muista kuitenkin, että usein syrjäisessä paikassa asuminen vaatii vähintään yhden auton, kun kaupungissa saatat pärjätä ilman autoa. Laske autonpitokustannukset mukaan suunnittelemaasi budjettiin.
– Maalla voi olla mahdollista saavuttaa ainakin osittainen omavaraisuus – jos siis haaveilet maalaisidyllistä, mieti, voisitko säästää rahaa pyrkimällä mahdollisimman laaja-alaiseen omavaraisuuteen?
– Selvitä työpaikaltasi, olisiko sinun mahdollista tehdä lyhennettyä työpäivää tai pitää vuorotteluvapaa. Selvitä samalla Kelasta, saisitko tällaisessa tilantessa jotakin tukea palkkasi lisäksi.
– Jos haluaisit alkaa opiskella, mutta taloudellinen tilanteesi ja mahdollisen perheen toimeentulo pelottavat, selvitä ensimmäiseksi oikeutesi erilaisiin etuuksiin. Oletko oikeutettu saamaan esimerkiksi aikuiskoulutustukea? Entä olisiko oppisopimuskoulutus kohdallasi sopiva valinta?
– Jos suunnittelet suurta elämäntapamuutosta vuoden, parin päähän, aloita suunnitelmallinen säästäminen ajoissa – karsi turhat menot ja pyri lisäämään tuloja mahdollisuuksien mukaan. Säästäminen voi tuntua ankealta, mutta kun pidät tavoitteesi mielessä, tuntuu säästäminen huomattavasti helpommalta.
– Käytä luovuuttasi miettiessäsi uudenlaisen elämäsi rahoittamiskeinoja. Ehkä voisit tehdä rakkaasta harrastuksestasi itsellesi yhtä rakkaan työn? Jos kaipaat enemmän vaikuttamismahdollisuuksia omaan työhösi ja jos haluaisit olla itse oman työsi herra ja johtaja, saattaisi yrittäjyys olla sinulle oikea valinta. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei yrittäminen välttämättä sovi kaikille ja ettei se välttämättä ole kovin stressitön ansaitsemisvaihtoehto – sen lisäksi, että olet kyllä itse itsesi johtaja, myös vastaat tekemistäsi päätöksistä ja ratkaisuista viime kädessä yksin itse.
– Jos aiot muuttaa ulkomaille, harkitse sellaisia maita, joissa voi elää huomattavasti pienemmin elinkustannuksin kuin Suomessa. Jos voit tehdä Suomeen etätöitä, saatat pärjätä puolipäivätyöllä ja elää jopa taloudellisestikin leppoisampaa elämää kuin Suomessa. Ota kuitenkin huomioon, että oleskellessasi pidempään Suomen ulkopuolella saatat menettää oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan eikä eläkkeesi välttämättä kerry. Jos sinulla on Suomessa oma asunto, harkitse sen vuokraamista ulkomaillaolosi ajaksi. Joissakin maissa saatat pystyä elämään pelkällä vuokratulolla, jota saat Suomen asunnostasi. Jos sinulla on edelleen asunnosta velkaa, auttaa vuokralaisen maksama vuokra sinua kerryttämään omaisuuttasi koti-Suomessa, mikä antaa sinulle tulevaisuudenturvaa sekä taloudellista joustovaraa elämäntilanteesi muutoksissa.