Irtiottoja

Olemme kirjoittaneet sinulle, joka haaveilet irtiotosta muutamia vinkkejä siitä, miten voit toteuttaa pienemmän tai suuremman irtioton elämässäsi. Jos haluat vaikkapa irti oravanpyörästä tai muutoin vain leppoistaa elämääsi, kannattaa katsoa, olisiko vinkeistämme hyötyä. Ei ole kovin ihme, että moni kokee nykyajan elämän liian kiireiseksi ja vaativaksi ja, että monesta tuntuu aivan siltä kuin vaatimuksia oikein satelisi sieltä ja täältä ja että edes osan täyttäminen on työn ja tuskan takana. Osasta saattaa tuntua, että elämä ikäänkuin lipuu omien sormien läpi, ilman että ihminen itse ehtii lainkaan mukaan oman elämänsä tapahtumiin – toisinaan tilanne voi olla jopa niin vakava, että ihminen tuntee olevansa ulkopuolinen omassa elämässään. Jos sinusta tuntuu tältä, on viimeistään aika tehdä jotakin!

Vinkkejä irtiottoon

– Aloita elämäntapamuutosten harkitseminen miettimällä, mikä elämässäsi on sinulle todella tärkeää – kannattaa miettiä esimerkiksi, onko perheesi toinen auto tai isompi asunto kuitenkaan sen arvoista, että pilaat niiden vuoksi oman terveytesi stressaamalla työn ja rahan vuoksi liikaa.
– vai nauttisitko sittenkin enemmän siitä, jos sinulla olisi nykyistä enemmän omaa aikaa – aikaa tehdä kaikkea sitä mistä tykkäät ja aikaa rakkaimmillesi? Voisitko vähentää kulutustasi siten, että tulisit toimeen vähäisemmillä tuloilla ja voisit tehdä vähemmän töitä? Jos tulet näissä pohdinnoissasi siihen johtopäätökseen, että elämäsi on liian stressaavaa ja haluaisit tehdä asialle jotakin, kannattaa alkaa pohtia niitä keinoja joiden avulla voisit tehdä joko pienen tai suuren irtioton omassa elämässäsi.

– Kun olet tullut siihen tulokseen, että jotakin on tehtävä ja kun alat suunnitella elämänmuutosta, pohdi aivan ensimmäiseksi mitkä asiat sinua stressaavat ja mihin asioihin haluaisit muutosta. Onko sinulla esimerkiksi stressaava työ, haastava parisuhde tai jokin muu elämäntilanteeseesi vaikuttava asia, johon toivoisit muutosta?

– Jos kaipaat elämääsi vain pientä irtiottoa etkä halua muuttaa elämäntapaasi radikaalilla tavalla, saattavat jo niinkin pienet asiat kuin koskettavat kulttuurielämykset, rentouttavat metsäretket, mukaansatempaava kirja tai pieni ulkomaanmatka auttaa sinua rentoutumaan ja kokemaan elämäsi entistä mielekkäämmäksi. Luonto ja luonnossa oleilu ovat tunnettuja siitä, että luonnossa oleskelu vähentää stressiä tehokkaalla tavalla, joten miksi et nauttisi tästä ilmaisesta mahdollisuudesta rentoutua?

– Jos pidät eläimistä ja jos sinulla on riittävästi aikaa, mikset hankkisi itsellesi lemmikkieläintä? Lemmikkieläimen kanssa touhuamisen on todettu vähentävän stressiä. Samalla saat elämääsi aivan uudenlaista sisältöä sekä uuden luotettavan ystävän.

– Jos koet, että työsi stressaa sinua aivan kohtuuttoman paljon, uranvaihto voi auttaa vähentämään stressiä. Ehkä olet ammatissa, jonka koet liian stressaavaksi tai joka ei kenties sittenkään sovi sinulle? Omat kiinnostuksen kohteet saattavat myös muuttua iän ja ajan kulumisen myötä ja vaikka olisitkin nuoruudenaikaisessa unelma-ammatissasi, ei se välttämättä enää olekaan tämän hetkinen unelma-ammattisi, vaan haluaisit kenties tehdä jotakin aivan muuta. Tällaisessa tilanteessa kannattaa harkita uudelleenkouluttautumista. Toisinaan tämä saattaa kuulostaa pelottavalta vaihtoehdolta jo taloudelliseltakin kannalta katsottuna, mutta selvitä, olisiko sinulla oikeus saada esimerkiksi aikuiskoulutustukea. Jos haluat opiskella perustutkinnon, voi oppisopimuskoulutus sopia sinulle. Opiskelu voi olla mukavaa vaihtelua ja tuoda elämääsi uudenlaisia ihmisiä. Toisaalta jos uranvaihdos ei tunnu mahdollisesta, saattaa myös esimerkiksi mahdollisuus puolipäivätyön aloittamiseen tai vuorotteluvapaa tuoda sinulle lisää kaipaamaasi vapaa-aikaa tai mahdollisuuksia vaihteluun. Kysele, olisiko tällainen mahdollista työpaikallasi.

– Toisinaan muutto toiselle paikkakunnalle saattaa auttaa – kenties olet aina haaveillut eläväsi leppoisaa elämää maalla eläinten ja lasten keskellä tai vilkkaasta elämästä suurkaupungin humussa? Ehkäpä juuri nyt olisi oikea hetki toteuttaa tämä haave? Mieti, missä haluaisit asua kaikista mieluiten: haluaisitko asua mieluiten meren lähellä kaupunkimaisissa olosuhteissa tai viettää taiteilijaelämää syrjäisessä saaristossa vai kaipaatko maaseutuidylliä tai perinteistä pikkukaupunkielämää? Tai ehkä olet aina haaveillut eläväsi ulkomailla ja kokeilevasi aivan uudenlaista elämäntapaa ja asuinmaata? Haluaisitko asua Suomessa vai ulkomailla? Mieti, voisiko tällainen irtiotto tuoda sinulle kaipaamaasi vaihtelua?